Header image
SEOSKI TURIZAM
WWW.ODMORNASELU.COM
  
Pansion Jovanović

 
 
 

 
 

Okolina...


Tokom boravka gosti mogu u našoj ili sopstvenoj režiji otići na izlet:


Brankovina, selo udaljeno 10 km od Valjeva, postojbina je čuvene srpske porodice Nenadović iz koje su potekle vođe Prvog srpskog ustanka, ministri prve srpske vlade, duhovne vode i putopisci – knez Aleksa, prota Mateja, vojvode Jakov, Sima i Jevrem, književnik Čika Ljuba, kao i kraljica Persida, majka kralja Petra Oslobodioca.U Brankovini je provela detinjstvo (rođena u obližnjoj Rabrovici) i završila osnovnu školu najpoznatija srpska pesnikinja Desanka Maksimović koja je ovde i sahranjena, pod hrastovima crkvene porte.


Znamenitosti Brankovine su sabrane u kulturno-istorijski kompleks koji obuhvata crkvu Svetog Arhanđela – zadužbinu prote Mateje, Protinu školu, Desankinu školu, staru sudnicu, vajat porodice Nenadović, grobove Nenadovića i Desanke Maksimović, kao i stare kuće "sobrašice" u prelepoj porti brankovinske crkve.

Manastir Ćelije se nalazi 6 km jugozapadno od Valjeva, na proplanku iznad reke Gradac, jedne od najčistijih i najlepših reka u Srbiji. Prema predanjima, manastir potiče iz Srednjeg veka , a manastirska crkva posvecena je Sv. Arhangelima Mihajlu i Gavrilu.

Dvorište manastira je izuzetno lepo uređeno, sa mnoštvom jelki, cvetnih bašti, prelepih travnjaka i manastirskim konakom zidanim od crvene cigle i belog kamena. U manastirskoj porti sahranjen je veliki pravoslavni mislilac Ava Justin Popović. Detaljnije… www.celije.org.yuManastir Lelić zadužbina je pravoslavnog teologa i pisca iz 20.veka, Sv Nikolaja Velimirovića. Mošti Sv. Nikolaja Velimirovića prenete su 1991. godine iz Amerike i čuvaju se u manastirskoj crkvi Sv. Nikole. U manastiru se nalazi i muzej.

 


Manastir Pustinja nalazi se u kanjonu reke Jablanice, dvadesetak kilometara od Valjeva. Manastirski hram je posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice i pretpostavlja se da potiče iz 13. veka. Danas je ženski manastir, dok su u njemu u prošlosti boravili monasi. Manastir je u veoma maloj, skrivenoj udolini, sa svih strana okruženoj strmim brdima. Nepristupačnost i skrivenost ovog manastira obezbedila mu je relativno mirnu egzistenciju u vreme turske vladavine, tako da su freske u unutrašnjosti crkve veoma dobro očuvane.

Petnica se nalazi 7 km jugoistočno od Valjeva. Ovde se nalazi Sportsko-rekreativni centar Petnica koji ima tri bazena i terene za košarku, fudbal, odbojku i mini golf. Petnica je, ipak, najpoznatija po Petničkoj pećini. Pećina se sastoji od oko 600m dugih kanala i brojnih odaja. Podeljena je na dva dela - Gornju i Donju pećinu.
Donja pećina je znatno manja od Gornje, ali ima prohodniji ulaz. Iz nje izvire ponornica Banja. Gornja pećina je većih dimenzija i predstavlja splet odaja i kanala.


Divčibare se nalaze na planini Maljen, 37 km jugoistočno od Valjeva, na nadmorskoj visini od 980 m. Divčibare imaju blagu klimu, prosečno 239 dana bez vetra, 280 dana bez padavina. Zime obiluju snegom, a prosečna temperatura vazduha leti ne prelazi 22 stepena C. Zbog toga su Divčibare proglašene klimatskim turističkim mestom. Blaga klima, povoljan geografski položaj, bogat biljni i životinjski svet, obilje izvora i tekućih voda svrstavaju Divčibare u najatraktivnija turistička mesta u Srbiji, podednako privlačnim i leti i zimi. Detaljnije… www.divcibare.co.yu

Banja Vrujci se nalazi u podnožju planina Suvobor i Maljen, u dolini reke Toplice. Od Valjeva je udaljena oko 30 km, a od Beograda oko 90 km. Vrujci imaju blagu umereno-kontinentalnu klimu i leže na nadmorskoj visini od 179 do 252 m. Termalne vode u Banji Vrujci (28°C) sadrže kalijum, magnezijum i selen.
Rehabilitacioni centar pruža kompletan zdravstveni tretman: kinezi terapiju, hidroterapiju, elektroterapiju i terapiju blatom. Mineralna voda se koristi za kupanje i piće, a peloid-lekovito blato se koristi u vidu obloga. Detaljnije… www.banjavrujci.co.yu

kliknuti za uvećanje
mapa okoline Valjeva
 


 
I I I
I I I I


english version